inovum logo
INOVUM SRL +40 771 476 768 office@bisonsol.ro
Back to top

Inovum

  /  Blog   /  Cum să măsori exact nivelul apei in puțuri forate sau fântâni

Cum să măsori exact nivelul apei in puțuri forate sau fântâni

Procesul de foraj este unul complex si difera in functie de utilitatea forajului, el poate fi utilizat cu scopul de a creea o retea de apa potabila pentru consum sau pentru uz caznic(irigatii, spalare autovehicule etc..) datorita faptului ca poate indeplini mai multe functionalitati, forajul are mai multe dimensiuni(diametru/adancime, lungimea filtrelor), pentru fiecare necesitate si mai important in functie de zona.

Pentru a stabili cu exactitate nivelul apei pentru orice tip de utilitate, avem nevoie de un singur instrument, un nivelmetru.

De ce este atat de important sa masuram regulat nivelul apei

Este important sa verificiati in mod regulat nivelul apei din put, deoarece acest lucru va permite indentificarea si diagonosticarea unei probleme grave cum mult inainte ca ea sa provoace probleme, cum ar fi intreruperile de apa sau deteriorarea pompei in plus de asta  regulile de stat privind apa potabila  necesita verificari pentru a mentine inregistrari statistice despre nivelul apei din puturi pe o baza sezoniera, inclusiv perioade in care este mai scazuta sau mai ridicata.

Momentul potrivit pentru a măsura nivelul apei 

In perioada din an in care se utilizeaza cel mai mult apa este nevoie de o masurare saptamanala si cel putin lunar in restul anului.

Daca aceste masurari  se efectueaza corect si cu precizie utilzand nivelemetrul, se pot colecta date de-a lungul timpului si se vor dezvalui tentidetele  de schimbare ale nivelului apei in cadrul putului.

Nivelmetru-ul de apa

Este compus dintr-un tabur sustinut de doua placi din plastic rezistent la socuri, abraziune si/sau murdarie. Exceptand compartimemntul electronic situat în axa taburului, restul constructiei este impermeabil. In compartimentul electonic sunt introduse 3 baterii tip C. Opus bateriilor, la capatul cu manerul de eliberare/antrenare/recuperare se afla semnalizarea luminoasa. 

La contactul cu apa a sondei, indicatorul luminos se aprinde, iar daca este dotat si cu senzor acustic, aparatul va emite un tiuit. 

Modul de operare 

Pentru eliberarea tamburului, se destrange rozeta de fixare situata pe partea opusa manerului, sub axul de baterii. 

Se elibereaza sonda in put pana la aprinderea semnalului luminos. 

Se blocheaza tamburul si se citeste adancimea pe scala, in dreptul intrarii scalei in put. 

Daca aparatul este dotat cu sonda de fund, dupa citirea niveluli apei, se continua eliberarea sondei in put pana la stingerea semnalului luminos.

 

Se citeste noua adancime pe scala.
Cu ajutorul manerului, se ruleaza inapoi pe tambur scala.
Pentru transport, sonda se insereaza in locasul special de la lateralul aparatului.